vrijdag, oktober 23, 2009

Skaldenbrug over R4 te Gent open voor het verkeer

Op donderdag 15 oktober werd de Skaldenbrug opengesteld voor het verkeer. De brug ligt over de drukke Kennedylaan (R4 Oost) in de Gentse haven. De aanleg van het nieuwe knooppunt waar de brug deel van uitmaakt, kadert in de omvorming van de R4 Oost en West tot primaire wegen. Op termijn moeten alle gelijkgrondse kruispunten langs de R4 Oost en West verdwijnen of omgevormd worden.

Het nieuwe knooppunt is goed nieuws voor het nabijgelegen bedrijventerrein Skaldenpark. Door de komst van het knooppunt krijgen de bedrijven een vlottere en veiligere ontsluiting naar de R4. Ook het doorgaand verkeer heeft baat bij het nieuwe complex. Door de komst van de brug verdwijnt een kruispunt met lichten. Dat zal de vlotte doorstroming op de R4 bevorderen. Het nieuwe knooppunt is een Hollands complex: de op- en afritten naar de brug lopen niet in een boog, maar evenwijdig met de R4. Voor de brug waren vijf overspanningen nodig: één over het huidige spoor, één over het nog aan te leggen spoor, twee om beide rijrichtingen van de R4 te overbruggen en één over de toegangsweg naar het havenbedrijf. In totaal waren 135 brugliggers, 27 per overspanning, nodig om de brug te bouwen.

De werkzaamheden zijn gefaseerd aangepakt zodat de R4 steeds open kon blijven voor het verkeer, zij het met een capaciteit van één rijstrook per richting. Ondanks deze beperkte capaciteit is de verwachte grote verkeershinder uit gebleven. De omleidingsborden langs de snelwegen die een alternatief op grotere afstand boden, hebben daar ook toe bijgedragen. De werkzaamheden gingen in augustus 2007 van start en kosten een kleine 10 miljoen euro.

Labels: , ,

woensdag, oktober 21, 2009

Omleiding voor buslijnen 3, 17, 18, 38 en 39

Gent, 21 oktober 2009. Vanaf zaterdag 24 tot en met zondag 8 november 2009 is er een nieuwe omleiding voor de buslijnen 3, 17, 18, 38 en 39 in Gent. Op vrijdag 23 oktober 2009 eindigen de spoorwerken aan het Koophandelsplein. Daardoor wordt de omleiding van buslijnen 3, 17, 18, 38 en 39 aangepast.

Lijn 3 Mariakerke Post – Gentbrugge Meersemdries
Lijn 17 Drongen Station – P+R Oostakker
Lijn 18 Merendree – Drongen Luchteren – P+R Oostakker
Lijn 38 Gent Blaarmeersen – Sint-Amandsberg Achtendries
Lijn 39 Gent Blaarmeersen – Oostakker Dorp
Tussen de Dampoort en het Zuid (Woodrow Wilsonplein) blijft de huidige omleiding geldig.

In omgekeerde richting wordt de omleiding aangepast:

- Richting Gentbrugge/Oostakker/Sint-Amandsberg: van de Hoogstraat via de Oude Houtlei naar de Gebroeders Vandeveldestraat, Koophandelsplein, Nederkouter, Bagattenstraat en Zuid (Wilsonplein).
- Richting Blaarmeersen/Drongen/Mariakerke: van de Zuid (Wilsonplein) via de Vlaanderenstraat naar de Brabantdam, Kouter, Zonnestraat, Koophandelsplein, Onderbergen, Sint-Michielsplein en Poel.

U kan lid worden van de

VLD Gent Oost

door € 15 over te maken op rekening 001-5733011-96
VLD Gent Oost
Achterdries 1
9050 Gentbrugge